Apa yang ada dalam susu kambing?
Untuk pengetahuan bersama, kandungan protein dalam susu
kambing dengan pH susu yg beralkali adalah hampir sama dengan susu ibu dan
melebihi daripada protein dalam susu lembu yang asidik. Protein yang terdapat
dalam susu kambing mengandungi 22 asid amino termasuk 8 jenis asid amino
penting. Rumusan susu kambing yang hampir sama dengan susu ibu ini dapat
menguatkan tulang dan mencantikkan kulit. Susu kambing adalah susu kedua
terbaik selepas susu ibu.
Selain itu, susu kambing dapat meneutralkan asid dalam perut
dan mewujudkan persekitaran yang lebih beralkali – baik untuk sistem
penghadaman dan dapat mengatasi masalah penyakit seperti gastrik, ulser perut
dsb.
Antara kebaikan susu kambing ialah:
- Membantu sistem imunisasi tubuh.
- Bersifat alkali.
- Meningkatkan daya kepekaan, penumpuan dan ingatan.
- Membantu sistem penghadaman.
- Menguatkan jisim tubuh yang sihat (tulang, otot, sendi,
kulit & tisu saraf).
- Tidak mengandungi Protein Kompleks (Alpha-casein &
Beta-casein Protein)* yang menjadi penyebab utama alahan seperti yg terdapat
dalam susu lembu.
- Kandungan gizi dalam susu kambing lebih tinggi berbanding
dalam susu lembu:
> Kalsium 2.2 kali ganda
> Zat Besi 2.0 kali ganda
> Potasium 2.1 kali ganda
> Vitamin A 3.8 kali ganda
> Garam Galian 2.0 kali ganda
> Kaya dgn mineral Selenium yang paling tinggi
berbanding semua jenis susu dan bertindak sbg bahan utk membantu sistem
ketahanan sel badan manusia dan bahan anti oksida serta dikatakan sebagai
senjata efektif melawan kanser
Kandungan Asid Lemak Rantaian Pendek dalam susu kambing
lebih tinggi berbanding dalam susu lembu.
Khasiat-khasiat lain adalah:
- Molekul lemak dalam susu kambing lebih halus &
mudah dihadam berbanding susu lembu -proses pencernaan untuk susu kambing hanya
memerlukan 20 minit sahaja berbanding susu lembu yang memerlukan lebih 2 jam
- Kandungan laktosa yg rendah berbanding susu lembu - amat
sesuai utk golongan alahan laktosa
- Tidak membentuk lendir @ mukus (phlegm) di dalam susu
kambing spt susu lembu. Oleh itu ia sangat sesuai untuk pesakit asthma dan
mereka yang mempunyai alahan terhadap susu lembu.
- Tengandungi bahan riboflavin untuk tenaga dan juga boleh
merawat simptom penyakit asma, eczema, colic, insomnia dan demam kuning
- Penting untuk perkembangan sel otak dan sistem saraf
selain pembentukan sel darah penawar racun (detoksifikasi – bahan kimia
berbahaya yang masuk ke dalam tubuh) serta pembina protein & enzim
(Otot, sendi, organ & pundi diperbuat daripada protein).
No comments:
Post a Comment